İl Müdürlüğümüz tarafından hazırlanan ve Bakanlığımız tarafından kabul edilerek 2025 ve 2035 yıllarını kapsayan “Meralarımıza Yeniden Hayat Projesi" kapsamında; İlimizde 2 milyon Tuz Çalısı fidanı üretilmiştir. Türkiye genelindeki meraların yeniden canlandırılması ve hayvancılığın gelişimine katkı sağlanması hedeflenen proje, yüksek protein oranına sahip tuz çalısının (atriplex bitkisi) ülke genelinde yaygınlaştırılmasını amaçlıyor. Tuz çalısının 81 il için ilk serüven başladı. Bu yıl 15 İl'e 1,5 milyon tuz çalısı dağıtımı yapılacak olan sevkiyatlar; Sivas, Erzincan, Konya, Isparta, Antalya ve Karaman illerine ulaşmıştır. Toplamda 281.750 adet tuz çalısı fidanı dağıtımı gerçekleştirilmiş toprakla buluşması sağlanmıştır.
“Öncelikli olarak deprem bölgeleri olmak üzere şu anda 15 ile sevkiyat yapıyoruz"
Mardin Tarım ve Orman İl Müdürü Ender Muhammed Gümüş, projenin Mardin için büyük bir başarı olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: "Valiliğimizin destekleriyle müdürlüğümüz tarafından yürütülen bu proje, Türkiye'de hiçbir Tarım İl Müdürlüğüne nasip olmayan bir başarı öyküsü aslında. Fidan üretim merkezimizde ilk olarak Mardinli çiftçilerimizin ihtiyaç duyduğu meyve fidanları üretimiyle başladık. Daha sonra, öncelikli olarak deprem bölgeleri olmak üzere şu anda 15 ile sevkiyat yapıyoruz. Özellikle Mardin'de meralarımızın yeniden hayat bulması ve hayvancılığımızın gelişmesine katkı sunması amacıyla, doğal şartlara daha iyi adapte olabilen, az yağışta yetişebilen ve protein değeri çok yüksek olan, halk arasında 'tuz çalısı' olarak bilinen atriplex bitkisinin üretimini gerçekleştiriyoruz. Mühendislerimiz ve teknisyenlerimiz üretimin her aşamasında büyük bir özveriyle çalışıyor. Bu yıl yaklaşık bir buçuk milyon fidanı 15 ile sevk edeceğiz. Şu anda 15 ilin dışında da birçok ilden talep alıyoruz, ancak mevcut planlama kapsamında şimdilik bu illere sevkiyat yapabiliyoruz. Bu yoğun talep bizleri son derece memnun ediyor. İlk olarak Sivas'a 55 bin fidan gönderiyoruz. Önceliğimiz Mardin, ardından tüm Türkiye. Burada üretilen fidanlar, ülkemizdeki meraların yeniden hayat bulması için önemli bir adım olacak." dedi.
“Küçükbaş hayvancılığı güçlendirecek, su tüketimini azaltacak"
Gümüş, tuz çalısının Türkiye'de hayvancılık açısından stratejik bir öneme sahip olduğunu belirterek, "Bilindiği üzere Türkiye'de kırmızı et ihtiyacını sadece büyükbaş hayvanlarla karşılamak mümkün değil. Geçmişte üretim modelimiz daha çok koyun ve keçi üzerineydi. Ancak zamanla büyükbaş hayvancılığa yönelince, daha fazla su tüketen mısır gibi yem bitkilerine ağırlık verildi ve su kaynaklarımız azaldı. Bu kısır döngüden çıkmanın en etkili yolu, protein değeri yüksek yem bitkileri yetiştirmektir. Tuz çalısı, hem küçükbaş hayvancılığın verimliliğini artıracak hem de tüketicilerimizin daha uygun fiyatlı ete ulaşmasını sağlayacaktır. Bu nedenle muhtarlarımızın, çiftçilerimizin ve üreticilerimizin bu bitkiye sahip çıkmalarını rica ediyoruz. Meralarımız yeniden hayat bulacak, çiftçilerimizin gelirleri artacak." ifadelerini kullandı.