İlimize çeşitli temaslarda bulunmak üzere gelen Tarım ve Orman Bakanı Sayın İbrahim YUMAKLI ve beraberinde bulunan AK Parti Mardin Milletvekili Faruk KILIÇ, Muhammed ADAK, Mardin Valisi ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Tuncay AKKOYUN, DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif BALTA, Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Osman YILDIZ, Bitkisel Üretim Genel Müdürü Uğur ERDEM, Toprak Mahsulleri Genel Müdürü Ahmet GÜLDAL, AK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet UNCU, MHP Mardin İl Başkanı Ferhan BOZKUŞ İl Müdürlüğümüze ait Fidan Üretim Sahası ve İl Müdürlüğümüzü ziyaret etti.
Sayın Bakanımız beraberindeki heyet ile İl Müdürlüğümüze bağlı fidan üretim sahasını ziyaret ederek, fidanlık sahasında üretilmesine başlanan ve ülkemizin mera ve buna bağlı olarak hayvancılığın gelişmesinde büyük katkı sağlayacak olan Tuz Çalısı bitkisinin üretimi hakkında bilgi alarak, ilimizin tarım potansiyeli ve tuz çalısının önemi hakkında basın mensuplarına açıklamada bulundu.
Açıklamalarında; “ Tuz çalısı, erozyona karşı da önemli bir direnç sağlayan bir bitkidir. Hayvancılıkla beraber her şeyde olduğu gibi her türlü şartlara göre tarımsal üretimin her alanında yeni projeler ve yeni yaklaşımlar oluşturmaya gayret ediyoruz. Bu tuz çalısı da Türkiye'de mera ıslahları konusunda ve küçükbaş hayvancılığın gelişmesinde son derece önemli olup bu alanda yetiştirilen ve yetiştirilecek olan tuz çalısı ile ilgili fidanlar sadece Mardin'in değil, çevredeki illerin de ihtiyacını karşılamış olacak. Bu yıl 3 milyon gelecek yıl da 6 milyon tuz çalısı inşallah üretmiş olacağız. Mera alanlarına dikilen bu fidanlar can suyu ve belli bir süre koruma sonrası doğada aynı zamanda kalıcı adaptasyona sahip olabilir. Bu anlamda da uzun zamandır üzerinde çalışma yapılan bir projedir. Son 25 yılda 25 milyon dekar alanı ıslah etmiş durumdayız. 2025 yılında 2,6 milyon dekarlık alanı bu anlamda ıslah etmiş olacağız. Her bölgenin kendine özgü şartları var. Ancak başta su konusu olmak üzere çok dikkatli olmamız gereken hususlarda da özellikle iklim dirençli bitkilerin yetiştirilmesi konusunda azami gayret sarf ediyoruz. Mera ıslahını dünya bankası projesiyle yine 1,5 milyar liralık kaynak ayırmış durumdayız. Gölgelikler, sıvatlar, sondajlı su çıkarılması gibi ihtiyaçların karşılanması için bütçeden pay ayırmış olacağız. Çadırlar, güneş panelleri, süt sağım makinaları yine aynı şekilde bu bir buçuk milyar liralık alana ayırmış durumdayız.
Mardin'in bereketli ovalarında ciddi bir üretim gücü var. Mardin'e son 23 yılda 208 milyar liralık tarım, orman ve su alanlarında yatırım ve destek sağlamıştır. 54 su ve sulama eseri var. Mardin'in başarısını daha ileriye taşımak üzere sadece bakanlığımızın belli birimleri değil, en uç noktadaki arkadaşlarla birlikte çalışmaya devam edeceğiz." Dedi.
Sayın Bakanımız daha sonrasında İl Müdürlüğümüzü ziyaret ederek, İl Müdürümüz Menduh DİNLER tarafından ilimizin tarımsal yapısı ve tarımsal üretimi hakkında brifing verildi. İl Müdürlüğümüz konferans salonu fuaye alanında kurulan stantları gezen Bakanımız İbrahim YUMAKLI'ya ilimizde yetiştirilen yöresel ürünler tanıtıldı. Gittiği her ilde teşkilat bünyesinde görev yapan personellerle bir araya gelen Sayın Bakanımız, ilimizde çalışan personellerle de bir araya gelerek memnuniyetini dile getirdi. Bakanlık olarak yaptığımız çalışmaların önemi ve kurumlarımıza düşen görevler vurgulandı.
İlimizi ziyaretleri için Bakanımız Sayın İbrahim YUMAKLI'ya şükranlarımızı arz ederiz.