T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İLİMİZ BAĞ ALANLARINDA BİYOLOJİK MÜCADELE PROJESİ

Yayın Tarihi : 15.06.2020

     Yaklaşık olarak 20 adet yerel üzüm çeşidi, bağ alanları ve üretim potansiyeli (35.479 hektar ve 121.459 ton) ile Ülkemiz bağ alanının yaklaşık %12'si ve üretiminin %6'sı ilimizden karşılanmaktadır. Özellikle sofralık ve şıralık olarak yetiştirilen, pekmez, pestil, cevizli sucuk vb. ürünler elde edilen Mazruna üzüm çeşidi önemli tarımsal varlıklarımızdandır.

    İlimizde bulunan 35.479 hektarlık bağ alanının %55-60'ı Midyat ve Ömerli ilçelerimizde bulunmaktadır. İlimiz bağ alanlarının ve 2020 yılı üzüm rekoltesinin korunması için İl/İlçe Müdürlüklerimiz gerekli eğitim-yayım, proje, zirai mücadele çalışmaları sıklıkla devam etmektedir.

   İl Tarım ve Orman Müdürümüz Sayın Menduh DİNLER, İl Müdür Yardımcımız Mehmet Şirin İMRAK, Adana Biyolojik Araştırma Enstitüsü Biyolojik Mücadele uzmanı Ferda YAPRUZLU, Ömerli İlçe Müdürümüz Hüseyin KAHRAMAN, İl/İlçe Müdürlüğümüz teknik personelleri ve çiftçilerin katılımı ile GAP İdaresi Başkanlığı tarafından kabul edilen ve Ömerli Belediyesinin de desteklediği "BAĞLARDA SALKIM GÜVESİNE KARŞI BİYOLOJİK MÜCADELE PROJESİ" kapsamında Ömerli İlçemize bağlı Taşlıca Mahallesinde 100 dekarlık bağ alanına salkım güvesinin 2.dölüne karşı 3.parazitoit (Trichogramma evanescens) salınımı gerçekleştirildi.

   İl Müdürümüz Sayın Menduh DİNLER, "İlimiz için önemli bir yere sahip olan bağcılıkta en önemli zararlı salkım güvesidir. Ülkemiz bağcılığında önemli zararlara sebep olan bağ salkım güvesine karşı kültürel, kimyasal ve biyolojik mücadele yapılması gerekmektedir. Bu zararlıya karşı etkin bir mücadele yapılmadığında üzüm salkımlarında %45-92 değişen oranlarda zarar oluşmaktadır. Bağ alanlarımızda yürütülen kültürel mücadele bazen yetersiz kalmaktadır. Kimyasal mücadelede kullanılan pestisitlerin doğaya ve doğadaki canlılara olan olumsuz etkilerine bakıldığı zaman en güzel ve etkin mücadelenin pestisitlerin üretiminden önceki dönemde olduğu gibi biyolojik mücadele yöntemlerinin uygulanması olduğudur. Ekosistemi korumak, doğal dengeyi bozmamak adına bugün burada salkım güvesinin 2.dölüne karşı 3.parazitoit (Trichogramma evanescens) salınımı gerçekleştiriyoruz." dedi.

  Ömerli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Sayın Hüseyin KAHRAMAN, "Proje 100 dekar bağ alanında uygulamaya konulmuştur. Proje finansmanı GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından karşılanmış olup ve Ömerli İlçe Belediyemizde projeye katkı sağlayarak projeye ortağı olmuştur. Proje yardımcı kuruluş olarak Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bizlere parazitoit üretiminde teknik destek sağlamıştır. Projenin uygulanma süresi 2 yıl olup projenin sonuçları bu üretim sezonunda alınacaktır". dedi.

  Proje kapsamında Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından üretilen parazitoitler proje uygulama alanına salımı yapıldı.