T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Mardin’de süne ile mücadele teknik eğitim toplantısı yapıldı

Yayın Tarihi : 3.03.2020

        Mardin İl Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Mehmet Şirin İMRAK'ın  yaptığı açıklamaya göre, Çiftçilerimizin en önemli gelir kaynaklarından biri  Hububat tarımı olduğu bununda en önemli zararlısı  SÜNE dir. İlimizde 2005 yılına kadar Devlet Yardım Mücadelesi (Uçakla İlaçlama) olarak yapıldığı, ancak havadan yapılan ilaçlamanın doğal dengeyi bozduğu ve çevreye olumsuz etkileri nedeniyle uçak ile ilaçlamadan vazgeçilmiş, Yönetimli Çiftçi Mücadelesi şeklinde uygulamaya başlanmıştır.

          İlimizde 2020 yılı için Hububatta Süne Mücadelesi çalışmaları kışlak sürveyleri yapılarak kışlak popülasyonları tespit edilmiş, Sünenin hububat tarlalarına inişleri izlenmiş olup, inişlerin hava şartlarına göre kademeli olacağı konusunda çiftçilerimiz uyarılmıştır.

         Süne Mücadelesi çalışmaları çerçevesinde İlimizde görülen "Hububat Hastalık ve Zararlıları' konulu teknik personel eğitim toplantısı 03 Mart 2020 tarihinde Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ferit YUSUFOĞLU ve Zirai Mücadele Araştırma İstasyonu Müdürlüğü konu uzmanı Adil TONĞAY katılımıyla mücadelede görev alan 2 Teknik kontrolör, 13 ekip toplam 22 Teknik personel ve Şırnak İlinden 14 Teknik eleman eğitime katılmıştır. Mehmet Şirin İMRAK 23/03/2020 tarihinde programlanan 1.300.000 dekar alanda arazi çalışmalarına başlanılacağı geçtiğimiz yıllarda süne zararlısıyla mücadelede başarılı olduğumuzu, bu yılda mücadelenin başarılı geçeceğine inanıyoruz dedi.

         İMRAK Kimyasal Mücadele yapılması gereken alanların tespiti halinde "  çiftçilerimiz,  ekipler tarafından yazılan reçete ile ilaçlarını yetkili bayilerden alacak ve alet ekipman temini İl Müdürlüğümüz tarafından sağlanacaktır.

         Süne Mücadelesi teknik ekipleri İl ve ilçe genelinde süne mücadelesi çalışmalarının yanı sıra hububatta görülen diğer hastalık ve zararlıları (sarı pas, septoria, kök çürüklüğü ve hortumlu böcek ve zabrus ) ile ilgili çalışmaları da sürdürülmektedir. Bu çalışmalar çerçevesinde çiftçilerimize gerek teknik bilgiler, gerekse kullanılması gereken zirai ilaçlarla ilgili bilgiler verilerek uygun mücadele yöntemleri benimsetilmektedir.

        2020 yılı için tüm üreticilerimize bol bereketli bir yıl diliyorum. " dedi.