T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İl Müdürlüğümüzden kurban uyarısı

Yayın Tarihi : 2.08.2019

​          Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle İlimizde "Kurban Hizmetleri Komisyonu" toplanmış, kurban satış ve kurban kesim yerlerini belirlemiştir. Ülkemiz genelinde kurban satış yerlerine hayvan girişleri, Kurban Bayramı'na 15 gün kala başlayacaktır. Gerek vatandaşlarımızın sağlığı gerekse hayvan sağlığı açısından, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak satış ve kesim noktalarında denetimlerimiz aralıksız devam edecektir.

       Tarım ve Orman Bakanlığımızca, "HaySag" isimli mobil uygulama hizmete girmiş olup, vatandaşlarımız kurbanlık hayvanlarının tür, ırk, cinsiyet ve doğum tarihi bilgilerini bu uygulamadan sorgulayabilecektir.

        Bakanlığımızca hazırlanan "Kurban Rehberi" kitapçıklarını halkımızla, üreticilerimizle ve yetiştiricilerimizle paylaşmak adına ekte sunulmuştur. Vatandaşlarımız bu rehberde, kurbanlık hayvanları seçerken, keserken,  kesim sonrası nelere dikkat etmeleri gibi pek çok konularda bilgi sahibi olabilecektir.

        Vatandaşlarımız kurbanlık hayvanlar ile ilgili her türlü bilgi için İl /İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimizi ziyaret edebilirler.


Kurbanlık Hayvan Alırken ve Kurban Kesilirken Dikkat Edilecek Hususlar;

  • Kurban olarak satın alınacak hayvanların dini ölçülere ve kriterlere uygun olması,
  • Kurbanlık hayvanların yetkili mercilerce izin verilmiş olan kurban satış yerlerinden alınması,
  • Hayvanların sağlıklı ve besili olması,
  • Hayvanların kulak küpelerinin takılı olması,
  • Veteriner Sağlık Raporu veya Hayvan Pasaportu/Nakil Belgesi olan, Tarım ve Orman Bakanlığı'nca belirlenen koruyucu aşıları yapılmış ve hayvan kayıt sistemine kayıtlı olan hayvanlardan seçilmesi,
  • Gebe ve damızlık değeri yüksek dişi hayvanların kesiminin önlenmesi, kurban edilmesi uygun olan hayvanlardan öncelikle erkek ve yaşını doldurmuş olanlar tercih edilmesi,
  • Gebe ve kurban edilmesi dini anlamda sakıncalı olan hayvanların üreticiler tarafından kurban satış yerine getirilmemesi,
  • Kurbanlık hayvanların kesimi için kasap yada ehil kişilerce hayvanların yaralanma, gereksiz yere acı ve ızdırap çekmeyecek şekilde kesilmesi,
  • Kurban olarak kesilecek hayvanların Kurban Hizmetleri Komisyonunca belirlenen kurban kesim yerlerinde kesilmesi, kesimden sonra oluşan artıkların ve organların çevre ve halk sağlığını tehdit etmeyecek şekilde imha edilmesi,
  • Kurban olarak kesilen hayvanların kulak küpelerinin, kesim yerindeki görevliler, muhtarlar, din görevlileri, belediye zabıta memurları ve diğer yetkililer aracılığıyla bağlı bulundukları İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri'ne teslim edilmesi gerekmektedir

     

     Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü