T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI

KADINLARIN KOOPERATİF YOLUYLA GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ

Yayın Tarihi : 21.10.2024

         Kadın kooperatiflerinin güçlendirilmesi, sürdürülebilirliklerinin sağlanması, kurumsal ve ekonomik kapasitelerinin geliştirilerek nitelikli girişimler hâline getirilmeleri ve kadınların kooperatifler yoluyla ekonomik ve sosyal hayata etkin katılımı konularında iş birliği yapılması amacıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı ortaklığında ilki 2018 yılında imzalanan 'Kadın Kooperatiflerinin Güçlendirilmesi İş Birliği Protokolü' yenilenerek 6 Eylül 2023 tarihinde 5 yıl süre ile uzatılmıştır.

Bu kapsamda İlimizde yürütülecek olan 5 günlük programın ilk günü İl Müdürümüz Menduh DİNLER, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Muzaffer AKÇAM ve İl Müdür Yardımcısı Hülya SAVAŞ, Ticaret İl Müdürü Mustafa AYDIN ile İl Müdürlüklerinin teknik personelleri katılım sağladı.

         İl Müdürümüz Sayın Menduh DİNLER; “Kooperatifçilik, ortak bir amaca ulaşmak için ekonomik ve sosyal imkânların yardımlaşma, dayanışma ve kefalet suretiyle bir araya getirilmesinden oluşan bir ortaklık türüdür. Dayanışma ve topluma hizmet etme anlayışının etrafında teşekkül eden kooperatifler, bireylerin ve toplumun ekonomik, sosyal ve demokratik gelişimi açısından önemli bir fonksiyon icra ederler. Bireysel ekonomisini korumak veya geliştirmek güdüsüyle gönüllü olarak kooperatif çatısı altında bir araya gelen insanlar, sadece kendileri için değil toplumları için önemli ekonomik ve sosyal kazanımlar elde etmişlerdir.

         Ekonomik güçlenmenin en önemli koşulu olan işgücü katılımında kadınların karşılaştığı engeller ve ekonomik güç paylaşımında yaşanan toplumsal sorunlar nedeniyle kadınlar yoksullaşmakta ve özellikle kadın başlı ailelerde kadınların yükleri daha da ağırlaşmaktadır. Kadınları ekonomik hayatın dışında tutarak dünya ile rekabet etmek mümkün değil. Bu yüzden de tüm kalkınma ekonomistleri hep aynı şeyi söylüyor: Kadınları ekonomik hayatın dışına iten ülkeler geri kalmaya mahkûmdur. İlerlemek için yapılması gereken, kadınları istihdama katacak mekanizmaları hayata geçirmektir.

         Kadın kooperatiflerinin kuruluş amacı kadınların sorunlarını çözmektir. Kadınlara iş sağlamak, kadınları sosyal açıdan güçlendirmek ve kadınların ortak sorunlarına çözüm bulmak kuruluş nedenleri arasında ilk üç sırada yer almaktadır. Kadın kooperatiflerinin çıkış noktasındaki ekonomik fikir, genellikle kadınlar arasında çok yaygın olan ev eksenli çalışma çerçevesinde gerçekleştirdikleri faaliyetlerin kooperatif bünyesine aktarılması olmaktadır. Yani kooperatif ortakları daha önceden deneyimledikleri bir çalışmayı tek başına yapmak yerine diğer kadınlarla birlikte çalışmaya yönelmektedirler. Bu noktada kadın kooperatiflerinin ekonomik fayda yanında ve sosyal fayda yaratma kapasitesi de görülmektedir. Bu anlamda kooperatiflerde en fazla gelir yaratan üç ürün gıda, el işleri ve tarımsal ürünlerdir.

         Bu bağlamda İlimizde mevcut 118 Tarımsal Kalkınma Kooperatifinde 1.786 ortak mevcut olup ortakların 472'si kadındır. Ayrıca 15 tane kooperatifimiz ''Ortak Sayısının Yarıdan Fazlası Kadın'' olan kooperatiflerimizdir. Bu kooperatiflerimizin toplam ortak sayısı 233 olup ortakların 188'i kadındır. Kooperatiflerimizde genel olarak; reçel çeşitleri, sabun çeşitleri, pekmez, tarhana, tıbbi aromatik bitkiler ve çayları (Kekik, Adaçayı, Hatmi Çiçeği, Civanperçemi, Sinç), konserve, kurutulmuş sebze ve meyveler, erişte, makarna, mantı, turşu çeşitleri ve hediyelik eşyalar üretilip satışa sunulmaktadır." Dedi ve ayrıca katılım sağlayan tüm kooperatif ortaklarına teşekkürlerini sunarak konuşmasını tamamladı.​