Bakanlığımız Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile Türkiye Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği(TSÜAB) arasında imzalanan protokol kapsamında "Yerli ve Milli Tohumlarımızın Ulaşmadığı Çiftçi Kalmasın" sloganıyla yola çıkılarak Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösteren Enstitü Müdürlüklerimiz ile TSÜAB'a üye özel sektör firmaları tarafından tescil ettirilen, susamda yerli ve milli "HATİPOĞLU ve ASLANBEY" çeşitlerinin çiftçi şartlarında demonstrasyonu kuruldu.
Tropik ve subtropik iklim kuşaklarında yetişen bir bitki olan Susam; Ülkemizde en çok Ege, Akdeniz ve Bölgemizde (Güneydoğu Anadolu) ekilişi yapılmaktadır. Ana ürün tarımında olduğu kadar ikinci ürün tarımında da yer alan susam, yetişme süresinin kısalığı nedeni ile hububat hasatından sonra 90 - 120 günlük gelişme devresi ile ikinci ürün olarak ekilişe uygundur. Kuraklığa ve sıcağa dayanıklı, hastalık-zararlısı az, girdi maliyeti düşük olan susam tohumlarında %50 – 60 yağ ve %25 protein bulundurmaktadır. İçerdiği yüksek yağ ve protein sayesinde; en çok tahin ve tahin helvası yapımında, sabun, ilaç ve kozmetik sanayiinde kullanılmaktadır.